Hasznos tudnivalók a fonalakról

A fonalak összetétele - I. rész

2018.09.22 15:10

Ha fonal vásárlás előtt állsz, a sok szép fonal láttán jogosan merül fel benned a kérdés, hogy mégis melyiket válaszd.
Nem könnyű a döntés, éppen ezért szeretnénk egy kis útmutatóval a segítségedre lenni.Bejegyzésünkben az egyik legfontosabb szempontot, a fonalak összetételét vizsgáljuk meg kicsit közelebbről. Ebben a részben a szintetikus és a természetes szálból készült fonalakkal ismerkedünk.

Kezdjük a sort a szintetikus ( műszálas ) fonalakkal.
Általában az akrilt, poliamidot értjük ez alatt, de ide soroljuk az anti-pilling akrilt, a polyestert, a microfiber akrilt
és a mikropolyestert is.
A műszálas fonalak, bár még sokan tartanak tőlük, ma már nem egyenlők a valamikori kellemetlen viseletet biztosító műszálasokkal. Nagyon jó
minőségűek, általában kellemes tapintású, puha fonalak, melyek nedvszívók is, moshatóak is és az áruk is megfizethető.
Természetes szálakhoz keverve nagyban javítják azok tulajdonságait. Általuk formatartóbbakká, könnyebben kezelhetővé
válnak a pamut és gyapjú fonalak is.
Külön szót érdemel az anti-pilling, mely az akrilt bolyhosodás mentessé teszi, ezzel is növelve az elkészült munka tartósságát. Az anti-pilling tartalmat az akril fonalakon külön feltünteti a gyártó.

Természetes szálakból készült fonalak.
Ide tartoznak a pamut, a gyapjú, az alpaka, a mohair, és az angóra fonalak.
A pamut fonalat a gyapot növény magját borító finom szálakból készítik. A gyapjúhoz képest kevésbé rugalmas, viszont ismert jó tulajdonsága, hogy erős és mosható. Horgoláshoz ideális választás, nagyon klassz kiegészítők készíthetők belőle. A természetes alapanyagú fonalak között a pamut fonalnak a legjobb a nedvszívó képessége, ezért kiváló választás nyári holmikhoz, mert nagyon kellemes viseletet biztosít.

A gyapjú fonal a birka szőréből készül. Sajnos így önmagában szúrós fonal, amit nem mindenki tud elviselni. Ezért akinek erre érzékeny a bőre, az inkább csak kardigánt, pulóvert, kabátot hordjon gyapjúból. Bőrrel érintkező ruhadarabokhoz jobb választás az alpaka, amely egy dél-amerikai teveféle finom gyapjából készül, illetve a merinói gyapjú, vagy akár a kasmír. Ez utóbbiak sokkal puhább, finomabb gyapjak, ami persze az árukon is meglátszik. De megéri rááldozni, biztosan nem bánja meg, aki ezekkel az anyagokkal dolgozik. Téli holmikhoz a gyapjúfonal a legjobb választás. A különféle gyapjúfonalakat kizárólag kézzel, hideg vízben szabad mosni. Szezonon kívül a molyokat levendula illóolajjal tarthatjuk távol.
                                                                                             

Cuki ALPAKA :)

Alpaca

A mohair fonalat az angórakecske szőréből készítik, míg az angóra az angóranyúl szőréből készül. Jól festhető, más szálasanyagokkal keverhető fonalak ezek. Téli ruhadarabokhoz szintén nagyon jó választás mindkettő, mert melegek és tartósak. A kettő közül azonban a mohair a kopásállóbb, strapabíróbb. A leggyönyörűbb ruhadarabok készíthetők belőlük, egy kevésbé barátságos tulajdonságuk mellett, mivel hogy szöszölnek. Kézi mosással tisztítsuk, törölközőre fektetve, formára igazítva szárítsuk, hogy minél tovább megőrizzék szépségüket!

Folytatjuk...