Hasznos tudnivalók a fonalakról

A fonalak összetétele - II. rész

2018.09.24 14:39

Ebben a részben folytatjuk a fonalak összetétel szerinti bemutatását. Most a kevert szálakkal és a kifejezetten babáknak gyártott, un. baby fonalakkal foglalkozunk.

A kevert szálas fonalakhoz általában természetes és/vagy szintetikus szálakat kevernek. Ettől erősebbek, tartósabbak lesznek. Jellemzően többször moshatók, strapabírók.
Leginkább a természetes alapanyagok javítása érdekében keverik a szálakat. Gyakori a kétféle természetes szálból álló keverék. Ilyen például a pamut-len keverék, mely nagyszerűen használható nyári fölső, kardigán készítésére. A másik lehetőség a természetes szál keverése akrillal. Ilyen például a gyapjú-akril keverék, ettől a fonal nagyobb szakítószilárdságú és rugalmasabb lesz.

A babafonalak alapvetően a babákra szabva készülnek, ezért magas minőségű, könnyen kezelhető, jól mosható fonalak. Előállításuk vegyszermentes. Fontos még, hogy nem szöszölnek, így akár gyerekjáték is készíthető belőlük. Természetesen a felnőttek saját részre is felhasználhatják ezeket a csodás fonalakat, különösen érzékeny bőrűeknek ajánlott. A babafonalak gyakori összetevője a bambusz, mely antibakteriális, 100%-ban bőr- és bababarát alapanyag.